Necesita actualizar el reproductor Flash para ver esta página. Actualizelo desde adobe.com
Necessita actualitzar el seu reproductor Flash per veure aquesta pàgina. Sisplau actualitzi la seva aplicació desde adobe.com
Need upgrade your Flash player to view this page. Please update it in adobe.com
Vous devez mettre à jour Flash player pour voir ce site. Mise à jours sur adobe.com

L’Àlex Tena de mira audiovisual ha realitzat més de 250 fotografies per il·lustrar aquest catàleg de Joan Bosch i Francesc Miralpeix, editat pel departament de Patrimoni Cultural, Ministeri de Cultura, Joventut i Esports del Govern d’Andorra. Aquesta feina ens ha portat a realitzar més de 900 fotografies durant un pèriode d’un any:

Art_epoca_moderna_Andorra_portada

El catàleg  L’art de l’època moderna a Andorra. Segles XVI-XVIII és el fruit dels convenis que varen signar la Universitat de Girona, l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i el Ministeri titular de la Cultura d’Andorra els anys 2008 i 2013.

L’Art de l’època moderna a Andorra és una mirada del segle XXI sobre la producció artística dels segles XVI al XVIII que s’ha conservat al Principat i que aspira a situar-la en la cartografia complexa i variada de l’art europeu. I vol ser una demostració de què episodis artístics aparentment modestos i perifèrics respecte dels centres de l’avantguarda del moment també poden contenir relats ben rics i molt interessants, i que la tasca de l’historiador és revelar-los.

LaMass_St_Iscle_Carme_02

És un llibre ple de bones històries, explicades de manera ben accessible, que tant serviran al lector novell que per primera vegada s’acosti a comprendre aquests temes com al lector més expert que hi busqui el rigor d’un gran treball de recerca. Hi destaca molt la història de Miquel Ramells i Guiu Borgonyó, el moment més rutilant de l’art a Andorra que comença en descobrir-se que eren ells els pintors que durant dècades tota la historiografia havia anomenat el Mestre de Canillo i culmina quan se’n pot explicar un llenguatge pictòric que ha de considerar-se entre els més atractius del segon terç del segle XVI. I també resulta fascinant la narració que acredita que l’art de les parròquies andorranes es beneficiava de la circulació de la cultura gràfica renaixentista i barroca europea. O la que proposa ordenar en una seqüencia estilística el vast conjunt andorrà d’obres d’art, acompanyat d’estudis individuals de les obres i de biografies dels autors més rellevants que s’hi han identificat. També són molt intenses les narracions que il·luminen les personalitats i les trajectòries d’Antoni Tremulles, Isidre Clusa, Joan Casanoves o la que explica l’arribada a Sant Julià de Lòria de dues pintures de l’entorn d’Antoni Viladomat, el gran pintor barceloní de la primera meitat del segle XVIII. I no només això: hi ha també un profund esforç de raonament dedicat a entendre les maneres plàstiques tan elementals d’alguns artesans que semblen treballar fora de qualsevol codi estilístic o a l’anàlisi de la densa trajectòria de l’enigmàtic “Mestre d’Ansaloga”, que malgrat tot no s’ha aconseguit deslliurar-lo de l’anonimat.

Enc_Sta_Eulalia_Major_10

L’Art de l’època moderna a Andorra és un gran llibre de més de quatre-centes pàgines ricament il·lustrat amb magnífiques fotografies de les obres on els investigadors de la Universitat de Girona Joan Bosch i Francesc Miralpeix, s’han conjurat per entendre la realitat històrica d’aquella producció d’abast parroquial plena d’encant.

Alex_Tena_shooting_retaule_2Àlex Tena durant la realització de les fotografies del retaule de la Mare de Déu del Roser dins l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià a Ordino (Foto: Marta Martínez).

ALV_CasaVall_retaule_Sindic_06Detall del l’antic retaule major de Sant Martí de la Cortinada, avui a Casa de la Vall (anònim, ca. 1575)
Can_St_Serni_Pur_Sang_rest_05Detall del retaule de la Puríssima Sang, Església de Sant Serni, Canillo (anònim, 1era meitat del segle XVIII)
LaMass_St_Cristofol_Anyos_vista_01Església de Sant Cristòfol d’Anyós, La Massana
ALV_CasaVall_St_Ermengol_03Talla se Sant Ermengol, Casa de la Vall, Andorra la Vella (anònim, mitjan segle XVII)
ALV_Sta_Coloma_retaule_07Detall del retaule major de l’església de Santa Coloma (anònim, 1741-42)
Enc_St_Marc_07Detall del retaule major de la Mare de Déu de la Pietat, església de Sant Marc i Santa Maria, Encamp (anònim, ca 1575)
Enc_Sta_Eulalia_Carme_05Detall del retaule de la Mare de Déu del Carme, església de Santa Eulàlia, Encamp (Isidre Clusa, 1660-1685)
StJulia_St_Serni_Nagol_03Detall de l’antic retaule major de Sant Serni, Sant Serni de Nagol, Sant Julià de Lòria (anònim, 1era meitat segle XVI)
LaMass_St_Iscle_St_Isidre_19Detall del retaule de Sant Isidre, església de Sant Iscle i Santa Victòria, La Massana (Isidre Clusa, ca. 1685)
LaMass_Pal_retaule_06_1Detall del retaule major de Sant Climent, Sant Climent de Pal, La Massana (Isidre Clusa, 1689-90)

Els comentaris estan tancats.